Қайнау. Меншікті булану жылуы. Қайнау температур асы атмосфералық қысымға байланыстылығы анықта у


Маңғыстау облысы, Мұнайлы ауданы
№5 орта мектептің физика пәні мұғалімі
Балтабаева Гүлжанат Серикбаевна

«Бекітемін»

Мектеп директорының оқу ісі жөніндегі орынбасары: Г.М.Турбекова

Күні:

Сыныбы: 8

Пәні:физика

Пән мұғалімі: Г.С.Балтабаева

Сабақтың тақырыбы Қайнау. Меншікті булану жылуы. Қайнау температурасы атмосфералық қысымға байланыстылығы анықтау
Мақсаты Қайнау. Меншікті булану жылуы.

Қайнау. Меншікті булану жылуы,формуласын қолдана отырып есептер шығара білуге үйрету

Өзін -өзі бағалай білуге баулу

Жұмыс нәтижесі Қайнау. Меншікті булану жылуы жайлы мағлұмат алады

Қайнау. Меншікті булану жылуы формуласын қолдана отырып есептер шығара білуге үйренеді

Өзін-өзі бағалай алатын болады

Әдіс-тәсілдер Формативтік бағалау, өзін-өзі бағалауға ықпал ету. Жаңа әдіс – тәсілдер. Сын тұрғысынан ойлау.
Сабақтың өтілетін уақыты 45 минут
Сабақ жоспары Ұйымдастыру: топқа бөлу, мақсат қою (2 мин)

Сабақ барысы: Блум таксаномиясы бойынша

Үйге тапсырма

Бағалау

Негізгі идеялар Сұйықтың бетінде, сондай-ақ бу түйіршіктерін бөле отырып ішінде қарқынды булануын қайнау деп атайды.

Сұйықтың қайнау өтетін температура қайнау температурасы деп аталады.

Қайнау температурасы атмосфералық қысымға тәуелді.

Меншікті булану жылуы берілген сұйықтың бірлік массасы қайнау температурасында буға айналдыруға қажет жылу мөлшерін көрсетеді.

Массасы m сұйықты буландыру үшін қажет жылу мөлшері мына формуламен анықталады:

Кейбір заттардың меншікті булану жылуы, Дж/кг.

Меншікті булану жылуы конденсацияның меншікті булану жылуына тең.

Білу (5 мин) Сұрақ қою арқылы үй тапсырмасын сұрау

1. Бу жайында не білеміз?

2. Будың қандай түрлерін білеміз?

3. Ауа ылғалдылығы жайында не білеміз?

4. Салыстырмалы ылғалдылық қандай параметрлерге тәуелді?

5. Шық нүктесі деп нені айтады?

Түсіну

(8мин)

Мағынаны тану Сұрақтар қою арқылы ой қозғау.

Қайнау дегеніміз не?

Меншікті булану жылуы дегеніміз не?

Формуласы мен өлшем бірлігі қандай?

Қайнаудың алдында сұйыққа қандай құбылыстар байқалады?

Сұйықтың қайнауының , оның булануынан айырмашылығы неде?

Сұйықтың қайнауы қай кезде басталады?

Қолдану

(7мин)

Жұптық жұмыс Суретті түсіндіру
Талдау, жинақтау

(12 мин)

Жеке жұмыс Есептер шығару

  1. 6- кестені пайдаланып, бөлме температурасындағы су мен спирттің және сутектің күйлерін анықтаңдар?
  2. Неліктен сорпадағыеттің пісуі оның әлсіз немесе күшті отта тұрғанына байланысты емес?
  3. 100-тан 0-қа дейін салқындатылған массасы 5кг су қанша энергия мөлшерін бөледі?
  4. 10кг суды 100-та буға айналдыру үшін 2,3 106 Дж энергия жұмсалады. Осы температурадағы су буы түзілісінің меншікті булану жылуы қандай?
  5. Шәйнектегі бастапқы температурасы 10 судың 0,5 л көлемі бу болып ұшып кетті. Сонда қанша жылу мөлшері артық жұмсалды?
  6. Массасы 0,75 кг суды 20 тан 100-қа дейін қыздырып, одан кейін 250 г бу алу үшін қанша энергия жұмсалады?
Бағалау (5 мин)

Кері байланыс

(3 мин)

Қайнау мен меншікті буланудың маңызы

(не үйрендім, не қиын болды, сұрақ.)

Үйге тапсырма (2мин)

Мұғалімнің бағалауы (1мин)

Қайнау. Меншікті булану жылуы. Қайнау температурасы атмосфералық қысымға байланыстылығы анықтау

Критерий арқылы бағалау

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход / Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход / Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход / Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход / Изменить )

Connecting to %s